Fa just dos anys, el pàdel entrava en una zona de turbulències rarament aconseguida. El 19 de març del 2023, la final del WPT Chile Open, disputada al Complex San Carlos de Apoquindo a Santiago, enfrontava Arturo Coello i Agustín Tapia a Juan Lebrón i Ale Galán. Més que una lluita al cim, aquesta trobada marcaria de forma duradora la memòria col·lectiva per un fet de joc arbitral esdevingut històric.

Una lluita al cim sota tensió

Coello i Tapia, els “Golden Boys”, acabaven de començar la seva temporada de somni. Després de guanyar els dos primers tornejos de l’any, es trobaven amb la parella que era número 1 mundial: Lebrón i Galán. Més de 4.000 espectadors s’havien congregat a les graderies per presenciar aquest xoc… sense imaginar-se que serien testimonis d’un guió completament boig.

Després d’una primera màniga guanyada 6/4 per Tapia i Coello i mentre lideraven amb 5/3, 30-30 en la segona màniga, va arribar el punt que ho canviaria tot. Coello puja a la xarxa i colpeja un “chancletazo” imparable. La pilota sembla bona, ningú protesta seriosament, ni tan sols Galán o Lebrón. El joc sembla continuar.

Però l’àrbitre ha vist una altra cosa…

Honorio García, àrbitre principal, anuncia però “30-40” per a Galán i Lebrón, estimant que la pilota era fora. Una decisió invisibla per al públic, els jugadors i fins i tot els comentaristes, com Nacho Palencia que assegura en directe: “És correcte, però és bona”.

El punt següent el guanya Tapia amb un smash guanyador, i la parella hispano-argentina celebra el que creuen que és la victòria. Tiren les seves raquetes, s’abracen. Lebrón saluda els seus rivals. Però… Honorio García agafa el micro i anuncia de sobte: “Joc, set i partit“.

Galán torna… i tot es desploma

És en aquest moment que Galán, qui havia abandonat la pista després del smash de Tapia, torna explicant que el partit no ha acabat, ja que creu que va jugar el punt a 30-40, no a 40-30. L’àrbitre després anuncia 40E i demana jugar un punto de oro, pretextant que la puntuació era prèviament de 30/40 (i no de 40/30). En definitiva, una doble pilota de ruptura per a Lebrón / Galán en lloc d’una pilota de partit.

Una decisió llunàtica. Coello, furós, qualifica la situació de “boja”, Tapia es pren el cap amb les seves mans, i Manu Martín, el seu entrenador, dubta sobre intervenir. “Tens un segon per decidir: fas escàndol o no?” explica més tard. Finalment, decideix no enrarir la situació, per por de pertorbar encara més els seus jugadors.

Una màniga robada… un partit reprès

El partit es reprengué doncs en una confusió total. Galán i LeBron en profiten de la desorganització mental dels seus rivals per guanyar el punt de 40-40, igualar a 5-4, després igualar. Coello, excedit, envia una pilota fora de l’estadi. La segona màniga va cap als escombraries per Tapia i Coello , malgrat una atmosfera tensa i un públic xilè a favor seu.

Però l’última màniga oferir un últim capgirament. A 5/4 per Lebrón / Galán, ells es procuren una pilota de partit en un punt decisiu. El títol està a un sospir… Però Coello smash al peu de LeBron: empat 5/5. Tapia i Coello tornen a trencar immediatament i finalment concloïen aquest partit ultra-tens en una explosió d’ emocions.

Una cicatriu… però un ensurt

Just després del partit, Tapia assenyala amb el dit al cap i diu a Coello: “Això ens farà més forts.” Una profecia que es va confirmar: un parell de mesos més tard, Tapia i Coello prenien el poder en el pàdel mundial, acabant la temporada en cap de la classificació.

Galán, en canvi, publicava una foto amb LeBron, demanant disculpes públicament per aquest final de molta tensió. Aquell dia, tothom sabia que el pàdel acabava de viure un moment tan absurd com fundacional.

Aquesta final del Chile Open 2023 no és només un record polèmic, és un símbol. D’un esport en plena evolució, on cada detall compta… i on fins i tot els errors més increïbles no són suficients per aturar uns campions en missió.

The post C’était il y a deux ans : retour sur la finale la plus polémique de l’histoire du padel first appeared on Padel Magazine.